Technologie

Smart cities: wat, hoe en waarom

Smart cities: wat, hoe en waarom

Niet alleen slimme producten zijn in volle opmars, ook steden evolueren mee. Smart cities of slimmesteden duiken steeds meer op en proberen het hoofd te bieden aan stedelijke uitdagingen. Ik maak je graag even wegwijs!

Smart cities: technologie slim toegepast

Een smart city maakt gebruik van open data, informatietechnologie en de zogenaamde ‘Internet of Things’ om de stad efficiënter te beheren en te besturen. Iedereen kan meedoen: stadsbesturen, bedrijven, onderzoeksorganisaties en burgers. Ze slaan de handen in elkaar om oplossingen te zoeken voor stedelijke uitdagingen. Alle onderdelen van een smart city zijn verbonden via sensoren, internet en technologie.

Waarom smart cities?

Smart cities zetten zich in om openbare diensten zo efficiënt mogelijk te beheren en het leven in de stad te vergemakkelijken. Het doel is om de levenskwaliteit te verbeteren voor iedereen: inwoners, bezoekers, werknemers en bedrijven. De organisatie van de stad of de gemeente verloopt optimaler en er ontstaat meer betrokkenheid.

Concreet kunnen smart cities nieuwe technologieën bijvoorbeeld gebruiken om:

  • files en parkeerproblemen aan te pakken
  • de luchtkwaliteit te verbeteren
  • het transport van goederen van en naar de stad optimaliseren
  • de inwoners en bezoekers digitaal sneller te informeren, bijvoorbeeld via streaming of digitale borden
  • de veiligheid te verhogen

Smart cities in de praktijk

De Vlaamse overheid lanceerde het ‘Smart Flanders-programma’. Daarbij ondersteunt het 13 centrumsteden om zich verder te ontwikkelen tot smart cities. Steden investeren zelf ook in verschillende initiatieven:

Namen

De stad Namen voorziet nieuwe technologieën voor de bevordering van de mobiliteit (slimme bushokjes, dynamische borden) en de openbare ruimten (bv. slimme stadsverlichting).

Gent

Via de Ghent Living Lab kan je als inwoner je ideeën delen over het Gent van de toekomst. De stad wordt gezien als een proeftuin. Gent zet sterk in op duurzaamheid. Ze hebben bijvoorbeeld een interactieve zonnekaart ontwikkeld die voor alle daken van de stad berekent hoeveel energie zonnepanelen je kan opleveren.

Brussel

Het Brussel Hoofdstedelijk Gewest heeft vijf thema’s gedefinieerd om te evolueren naar een Smart City, waaronder infrastructuur. Met de App Fix My Street kan je bijvoorbeeld voortaan de aanwezigheid van afval en sluikstorten op de openbare weg melden.

Antwerpen

De stad Antwerpen gaat verschillende sensoren plaatsen in vuilnisbakken, waterleidingen, parkeerplaatsen en zelfs in verwarmingsketels bij mensen thuis. De sensoren in vuilnisbakken verwittigen de ophaaldienst bijvoorbeeld wanneer ze moeten langskomen. De chips in waterleidingen analyseren de kwaliteit van het water en waarschuwen voor overstromingen.

Luik

Luik wil met het project Liege ElectriCity tegen 2020 de titel van Belgische hoofdstad van de elektrische voertuigen. Daarmee gaan ze de strijd aan tegen problemen rond luchtvervuiling en mobiliteit. Luik stelt daarom al elektrische fietsen ter beschikking van haar inwoners.

Technologie