Huisbeveiliging

KINDEREN, DE BELANGRIJKSTE SLACHTOFFERS VAN ONGEVALLEN IN HUIS

Kinderen, de belangrijkste slachtoffers van ongevallen in huis

In België tellen we meer dan 1300 huiselijke ongevallen per jaar. De belangrijkste slachtoffers zijn kinderen van 0 tot 14 jaar en ouderen van meer dan 75 jaar. Het is zelfs de voornaamste doodsoorzaak bij kinderen! Maar in tegenstelling tot andere ongevallen kunnen huiselijke ongevallen vermeden worden door in het dagelijkse leven enkele belangrijke reflexen en gewoontes aan te nemen.

Ongevallen in huis met kinderen

De belangrijkste oorzaken van een huiselijk ongeval met kinderen blijven valpartijen. Vervolgens komen situaties van brandwonden, verstikking, vergiftiging en verdrinking. Een ongeval in huis kan ook een hand zijn dat tussen een deur geklemd zit of ongevallen veroorzaakt door huisdieren, zoals bijvoorbeeld een hondenbeet.

Preventieve maatregelen tegen ongevallen in huis

Toezicht houden op kinderen blijft de beste preventie tegen ongevallen in huis. Maar enkele alledaagse gewoontes kunnen het risico ook aanzienlijk verminderen!

  • Laat een kind nooit alleen op een luiertafel, een meubel, in bad, in huis of in de auto.
  • Houd gevaarlijke producten die kinderen kunnen inslikken of inhaleren buiten hun bereik. Denk maar aan medicijnen, cosmetica en kleine voorwerpen of voedingsmiddelen (zoals pindanoten). Hetzelfde geldt voor scherpe voorwerpen.
  • Regel indien mogelijk de watertemperatuur van je boiler. De huid van kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen. Water op een temperatuur van 60 °C kan in enkele seconden een ernstige derdegraads brandwonde veroorzaken.
  • Laat kinderen niet zonder toezicht spelen vlakbij een open raam of een balkon. Via een kast of een spelletje kan een kind er gemakkelijk af vallen.
  • De handgreep van pannen tijdens het koken of de bladen van messen moeten altijd naar binnen worden gericht. Zo kunnen kinderen er niet aan.
  • Stel een geneesmiddel nooit als snoep voor en bewaar ze op een veilige plaats.
  • Rust je woning uit met systemen voor meer veiligheid in je woning. Denk maar aan beschermende hekken of systemen die het openen van deuren en kasten blokkeren. Een alarmsysteem die een directe communicatie garandeert met een meldkamer is ook een handig hulpmiddel.

Deze lijst is natuurlijk niet compleet. Je moet vooral je gezond verstand gebruiken. Kleine kindjes – zelfs wanneer ze groter worden – zijn altijd bezig met de wereld rondom hen te ontdekken. Ze zijn zich dus niet altijd bewust van de gevaren die ze lopen. Beter voorkomen dan genezen

Lees zeker ook ons artikel over welke noodnummers je moet vormen bij een noodgeval moest er toch iets bij je thuis gebeuren.

 

Huisbeveiliging