Praktisch

100, 101, 112, … WELK NOODNUMMER BELLEN IN BELGIË?

100, 101, 112, … Welk noodnummer bellen in België?

Onlangs werd er aangekondigd dat er een nieuw noodnummer in het leven wordt geroepen: namelijk 1722. Noodnummers worden zo steeds talrijker. Het kan dus moeilijk worden om in een stressvolle situatie te weten welk nummer je best belt. Daarom heb ik hier een overzicht gemaakt van belangrijke noodnummers die je meteen in contact brengen met de juiste mensen en de juiste hulpdiensten.

Noodnummer 112: brand, ongeval of levensbedreigende situatie

Het eerste nummer dat je zeker moet kennen is 112. Dit nummer bel je in geval van brand of wanneer een ambulance nodig is. En dit overal in Europa. Je belt 112 wanneer een gebouw, een bos of een voertuig in brand staat of wanneer je getuige bent van een ernstig ongeval met gewonden of dodelijke slachtoffers. De calltakers, de operatoren die reageren wanneer je een noodnummer belt, kunnen meteen de situatie inschatten en de juiste hulpdiensten ter plaatse sturen.

Je kan ook altijd het noodnummer 100 bellen maar op termijn zal dit nummer verdwijnen en vervangen worden door het Europese nummer 112. Deze twee nummers zijn altijd – dag en nacht – beschikbaar.

Noodnummer 101: politie

Ben je getuige van een gevecht of een inbraak? Bel dan het nummer 101, dat is het nummer van de politie. Er is een 101 noodcentrale in elke provincie. De calltakers zijn 24/7 beschikbaar en nemen direct contact op met het dichtstbijzijnde politiebureau.

Het is belangrijk te weten dat 101 noodcentrales niet dezelfde zijn als 112 centrales. Wanneer je 112 belt terwijl je eigenlijk de hulp van de politie nodig hebt, zal je tijd verliezen aangezien de calltakers van de 112 je oproep moeten doorschakelen. Dat verhoogt jouw wachttijd én die van andere belangrijke noodsituaties.

Andere noodnummers

  • In de nabije toekomst zal ook het nummer 1722 beschikbaar zijn in België. Dit nummer zal gebruikt worden om hulp te vragen wanneer er geen levens op het spel staan. Bijvoorbeeld tijdens een overstroming of een storm.
  • Bij intoxicaties of bijvoorbeeld de inname van alcohol door een jong kind bel je het antigifcentrum op het nummer 070 245 245.
  • Ben je het slachtoffer van inbraak of diefstal en werden je persoonlijke documenten gestolen? Bel dan DOC STOP op het nummer 00800 2123 2123 voor je Belgische identiteitsdocumenten en CARD STOP op het nummer 070 344 344 voor je bank- en kredietkaarten. Zo kan je documenten en kaarten blokkeren en fraude tegengaan.

Weet dat één oproep op vier die behandeld wordt door een noodcentrale geen echte noodsituatie is. Maak dus zeker geen misbruik van deze noodnummers. Zoals ik al in een eerdere blogpost heb geschreven kan dit immers leiden tot gerechtelijke vervolgingen of boetes.

Praktisch