Praktisch

5 MYTHEN ROND INBRAKEN ONTKRACHT

5 fausses idées reçues sur les cambriolages

“Inbrekers slaan enkel ’s nacht toe.”

“Er wordt enkel ingebroken in villa’s.”

Er doen een aantal hardnekkige geruchten omtrent inbraak de ronde. Sommigen zijn zelfs regelrechte inbraakmythen geworden. Aan de hand van data uit onze eigen meldkamer ontkracht ik graag de 5 belangrijkste mythen:

1. Tijdens de feestdagen wordt er niet of nauwelijks ingebroken, de meeste mensen zijn dan toch thuis.

Niet waar, integendeel! De meesten inbraken vinden plaats in de maand december en dan vooral tijdens de periode rond de feestdagen. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Het feit dat je thuis zou zijn tijdens de feestdagen schrikt inbrekers niet noodzakelijk af. Uit recent onderzoek van TestAankoop blijkt namelijk dat 1 op 3 slachtoffers thuis was op het moment van de inbraak. Pas zeker onze tips tegen inbraken toe zodat het jaar een feestelijk einde kent.

2. Inbrekers kiezen enkel villa’s uit.

Helaas komen inbraken ook voor in rijwoningen en appartementen. Ten opzichte van 2011 is het aantal inbraken in vrijstaande woningen toegenomen van 11 tot 13% en in appartementen tot 15%. Een vrijstande woning blijft wel een geliefd doelwit bij inbrekers.

3. De meeste inbraken vinden plaats in de winter.

Het klopt dat de meeste inbraken in de winter plaatsvinden maar de stijging start al veel vroeger. Namelijk in de herfst. In de herfst wordt het sneller donker en het is inbrekers niet ontgaan dat het daarom een interessante periode is om toe te slaan.

4. Tijdens het weekend zijn er meer inbraken omdat mensen dan vaker weg zijn.

Zaterdag en zondag zijn de minst populaire dagen waarop er wordt ingebroken. Blijkbaar houden inbrekers ook graag hun rustdag op zondag want dan zien we het minst aantal inbraken. Dinsdag en donderdag daarentegen staan met stip op 1 bij inbrekers.

5. De meeste inbraken gebeuren ’s nachts.

De meeste inbraken gebeuren niet ’s nachts maar overdag. Meer bepaald merken we ’s avonds een sterke piek in het aantal inbraken, en dan vooral tussen 18u en 20u. ’s Nachts is er ook sprake van een toename vanaf 2u, met 3u als piek, maar niet zo sterk als overdag/’s avonds. Tussen 7u en 10u ’s ochtends kan je rustig ontbijten want dan zijn inbrekers het minst actief.

Praktisch