Praktisch

WAT IS HET PROFIEL VAN EEN INBREKER?

Wat is het profiel van een inbreker?

Welke overeenkomsten zijn er tussen inbrekers en hoe kunnen we ze herkennen? Eén ding is zeker: ze sluipen allang niet meer ‘s nachts rond met een bivakmuts en een koevoet. Vandaag zijn inbrekers discreet en modern.  En toch zijn er enkele gelijkenissen, waarmee we een portret kunnen schetsen en zelfs verschillende soorten inbreker kunnen beschrijven. Wat is het profiel van een inbreker dan?

Jong, snel en oplettend

Doorgaans zijn inbrekers tussen 13 en 25 jaar oud. Ze handelen zowel alleen als in groep, maar nooit met meer dan drie. Het merendeel komt uit achtergestelde milieus. Armoede stimuleert het rekruteren van ‘jonge soldaten’.

Inbrekers zijn ook snel en behendig! Ze kennen de prijs die ze moeten betalen als ze op heterdaad betrapt worden. Dus handelen ze erg snel en nemen ze alleen dingen mee die makkelijk te dragen zijn, zoals juwelen, geld, laptops, smartphones, gameconsoles…

Vaak observeren ze eerst de gewoontes van hun slachtoffers, zowel thuis als op social media. Wees dus altijd waakzaam!

4 soorten inbreker

We onderscheiden vier verschillende inbrekersprofielen:

De opportunist: Die gaat niet proactief te werk, maar profiteert eerder van kansen die zich aanbieden, zoals een garagepoort die open staat, een deur die slecht dicht is of waardevolle voorwerpen die in het zicht liggen.

De expert: Heeft van inbreken zijn beroep gemaakt. Met zijn ervaring observeert hij het gedrag van zijn slachtoffers om het ideale moment te vinden om toe te slaan. Zijn buit zijn altijd makkelijk door te verkopen voorwerpen.

De bendes: Vaak een combinatie van twee of drie ‘experts’. Ze zijn heel goed georganiseerd en slaan toe in snel en makkelijk te overvallen woningen. Vaak duiden ze die aan met een herkenningsteken op de voorgevel.

De professional: Het zeldzaamste profiel. Hij werkt op bestelling en steelt erg waardevolle spullen zoals dure juwelen en kunstwerken.

Lees ons artikel om te weten hoe inbraakgevoelig jouw woning is en vraag een veiligheidsonderzoek aan bij een veiligheidsadviseur. Door je huis uit te rusten met een alarm dat door een centrale bewaakt wordt en door een ontradend bordje aan je gevel te hangen, wordt het risico op inbraak al een pak kleiner.

Praktisch