Huisbeveiliging

DE DROOGKAST IS DE BELANGRIJKSTE OORZAAK VAN BRAND

De droogkast is de belangrijkste oorzaak van brand

Verschillende elektrische toestellen in huis vormen een reëel risico op brand. De droogkast staat hierbij met stip op één. We geven je graag enkele tips mee om veilig gebruik te maken van je droogkast.

Hoe veroorzaakt een droogkast brand?

Te weinig onderhoud, filters die verstopt zijn, stof dat ophoopt: ze maken van een droogkast een ernstig gevaar voor brand. Wanneer je je droogkast niet goed onderhoudt, hoopt het stof zich na verloop van tijd op. Dit belemmert de ventilatie in de droger: de temperatuur zal stijgen en kan zo brand veroorzaken.

Verklein de kans op brand in de droogkast

Enkele belangrijke tips om het risico op brand door de droogkast te verkleinen:

  1. Gebruik je droogkast enkel als je thuis bent. Zet de droogkast ook niet aan wanneer je slaapt. Zo kan je snel actie ondernemen moest er toch iets mislopen.
  2. Leg geen kleren of spullen op de droogkast.
  3. Plaats een rookmelder in de buurt van de droogkast.
  4. Let erop dat je wasdroger genoeg ruimte en ventilatie heeft.
  5. Onderhoud je droogkast regelmatig. Reinig de pluizenfilter na elke droogbeurt.
  6. Doe geen kleren in de droogkast die sporen bevatten van olie, verf en andere brandbare resten.
  7. Plaats je wasdroger op een gladde en stofvrije ondergrond. Stofzuig regelmatig rond de droogkast. Zet hem zeker niet op een tapijt maar bij voorkeur op een rubberen mat.

Een andere optie die je zeker kan overwegen is om je droogkast niet te gebruiken. Hang de was in de zomer buiten of hang hem op in de kelder of de zolder. Het levert je ook een serieuze vermindering in je energieverbruik op!

Huisbeveiliging