Lifestyle

EEN KERST ZONDER BRAND!

Een kerst zonder brand!

Sommigen verheugen zich op deze periode: haal de kerstboom op, versier en verlicht het hele huis met slingers en plaats overal kaarsen die naar kaneel ruiken. We mogen echter niet vergeten een paar eenvoudige maatregelen te nemen om het risico op brand te verminderen.  Inderdaad, een kerstboom kan in slechts 30 seconden in brand vliegen!

 

Kies uw boom

Als u voor een natuurlijke spar kiest, moet u zich ervan bewust zijn dat deze zeer licht ontvlambaar kan zijn. Zorg er bij de installatie voor dat deze niet in de buurt staat van warmtebronnen zoals open haarden of radiatoren. Als de kerstboom nog in een pot staat, vergeet dan niet de stronk te bevochtigen of de takken met een beetje water te besproeien om ze minder droog te maken. Dit beperkt het risico op brand.

Als u een kunstboom hebt, controleer dan of deze gemaakt is van niet-ontvlambare materialen.

 

Een stralend en veilig kerstfeest

De magie van kerstverlichting werkt op alle leeftijden. Helaas kan deze ook brand veroorzaken, dus tijdens de installatie moeten enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen. Controleer eerst of de elektrische leidingen gecertificeerd zijn volgens de Europese normen (EN).

Vergeet niet om ze aan te sluiten op een timer om te voorkomen dat ze urenlang onbeheerd aan blijven staan. De lampen produceren een bepaalde hoeveelheid warmte die een brand kan veroorzaken en er is altijd een risico op kortsluiting. Er zijn timers die u vanop afstand kunt bedienen en plannen met uw smartphone.

Bij verlichting in de tuin of op het balkon moet op de verpakking duidelijk worden vermeld dat de slinger en de voedingseenheid geschikt zijn voor gebruik buitenshuis.

 

Kaarsen ja, maar geen zorgen!

Essentieel in eindejaarsdecoratie: kaarsen! Ideaal voor een warme sfeer, maar vergeet niet een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Plaats de kaarsen op een stabiele ondergrond zonder brandbare materialen in de omgeving zoals tafelkleden, gordijnen,…..
  • Plaats ze niet in de buurt van de boom en steek de aan de boom bevestigde kaarsen niet aan.
  • Kaarsen moeten altijd buiten het bereik van kinderen zijn
  • Verlaat nooit een kamer zonder eerst alle kaarsen te doven.

 

Vergeet niet dat de beste beveiliging tegen brand nog steeds rookmelders zijn. Wanneer u op het punt staat om uw huis te versieren voor het vakantieseizoen, veeg de rookmelders af met een doek om stof te verwijderen dat de goede werking ervan kan verstoren. In het ideale geval worden ze aangesloten op een meldkamer. Dit zorgt ervoor dat in geval van brand de hulpdiensten rechtstreeks ter plaatse worden gestuurd.

Lifestyle