Lifestyle

ZO BARBECUE JE VEILIG

Zo barbecue je veilig

Eindelijk kunnen we nog eens genieten van heerlijk lenteweer. Het ideale moment om de barbecue boven te halen en er een gezellige avond van te maken. Maar elk jaar geraken gemiddeld 170 Belgen gewond tijdens het barbecueën. Daarom heb ik nog enkele tips voor jou voor een veilige barbecue:

1. Zorg voor een stabiele ondergrond

Plaats je barbecue op een stevige en vlakke ondergrond. Vermijd dus zeker een onstabiele tafel. Zorg ervoor dat je barbecue niet kan omvallen of dat spelende kinderen hem omver lopen.

2. Kies een plek uit de wind

Houd rekening met de wind: vonken gecombineerd met een plotse windstoot leiden snel tot brand. Dit vooral in de nabijheid van een parasol, droge struiken of ander brandbaar materiaal. Installeer je barbecue dus op een windvrije plaats of scherm hem goed af met een windscherm.

3. Steek de barbecue veilig aan

Steek de barbecue aan met speciale aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof. Nooit met benzine, petroleum of spiritus. Deze vloeistoffen kunnen immers een steekvlam veroorzaken. Wil je het vuur aanwakkeren? Maak dan gebruik van een waaier of een blaasbalg. Gebruik zeker geen haardroger of blaas niet zelf in het vuur.

4. Zorg voor aangepaste kleding

Let op met licht ontvlambare kleren wanneer je gaat barbecueën. Draag bij voorkeur een katoenen of linnen schort en handschoenen. Vermijd synthetische materialen zoals nylon.

5. Vermijd alcohol

Een glaasje wijn of een ander drankje tijdens een barbecue is gezellig maar alcohol in de buurt van een barbecue is geen goed idee. De hitte doet de alcoholdampen ontbranden.

6. Houd een blusmiddel bij de hand

Wees voorbereid mocht er toch iets misgaan. Houd een blusmiddel in de buurt, zoals zand, een natte dweil, een branddeken of een brandblusser.

7. Ruim de barbecue veilig op

Na gebruik blijft de houtskool nog lang nagloeien: doof je barbecue dus best met zand of water. Wees wel voorzichtig want het zand neemt de hitte van de barbecue niet weg. Verplaats nooit een nog brandende of warme barbecue.

Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje. Met deze tips in je achterhoofd maak je er een fijne én veilige barbecue van. Smakelijk!

Lifestyle