Lifestyle

EEN GEZONDE WONING BEGINT BIJ JEZELF!

Een gezonde woning begint bij jezelf!

We zitten midden in de winter. Griepvirussen en bacteriën liggen op de loer, dat betekent dat het belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen. Een gezond leefklimaat speelt hierbij een grote rol.

Een slecht binnenklimaat wordt steeds vaker genoemd als oorzaak van allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en aandoeningen aan de longen. De woning kan een grote bron van verontreiniging zijn die even schadelijk is voor het milieu als voor de gezondheid. Aangezien we veel van onze tijd binnen verblijven is het belangrijk om eens stil te staan bij je woning.

Hoe gezond is je woning?

Een gezonde woning ademt 24 uur per dag en heeft een gezond binnenklimaat. Een ongezonde woning wordt veroorzaakt door een onaangename temperatuur, onvoldoende daglicht en slechte luchtkwaliteit. Vermijd problemen zoals vocht, schimmel en huisstofmijt die slecht zijn voor de gezondheid.

De lucht in uw woning is gemiddeld twee keer zo vervuild als de buitenlucht. Lees daarom verder en maak gebruik van de tips die wij geven om je woning zo gezond mogelijk te maken.

Zorg voor een gezonde woning met deze tips:

1. Ventileer je woning

Ventileer je woning elke dag, dat is de sleutel tot succes voor een gezonde woning. Zorg ervoor dat je ventilatieroosters altijd open staan en ze regelmatig worden gereinigd. Hoe vaker je ventileert, hoe minder kans je hebt op schimmels en vochtplekken.

2. Zorg voor voldoende kamerplanten

Kamerplanten geven je interieur een extra touch en kunnen rustgevend werken. Voor het beste effect kies je voor kamerplanten die luchtzuiverend werken. Dat betekent een schoner en frisser huis!

3. Vermijd vervuilde lucht

We willen niet dat de lucht in huis vervuild wordt door vervuilende bronnen, deze kan je dan ook het beste elimineren.

Voorbeelden van vervuilde bronnen zijn:

  • Reinigingsproducten (zoals chloor)
  • Menselijk gebruik (zoals tabaksrook, virussen en koken)
  • Slecht functionerende verwarmingsapparaten (ketel, cv)

4. Creëer een gezond slaapklimaat

De meeste mensen slapen ongeveer 8 uur per nacht, dat betekent dat we veel uren op de slaapkamer doorbrengen. Hoe zorg je voor een gezond slaapklimaat? Houd je slaapkamer stofvrij, dit is makkelijker wanneer er minder meubels staan. Bewaar je kleding in een afgesloten kast. Een inloopkast is handig en mooi, maar minder goed voor de gezondheid. Of je nu allergisch bent voor huisstofmijt of niet, het is altijd goed om anti-allergeen beddengoed te gebruiken. De huisstofmijt kan hier zich minder goed in nestelen.

Met bovenstaande tips kan je zelf je woning al een stuk gezonder maken! Daarnaast zijn er verschillende producten op de markt die je nog beter kunnen helpen, neem bijvoorbeeld de klimaatsensor van Verisure. Controleer hiermee de luchtvochtigheid en vermijd vochtproblemen in je woning.

Een gezonde woning is een gezond gezin!

Lifestyle