Technologie

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN ALARM IN HUIS EN EEN ALARM IN EEN APPARTEMENT?

Wat is het verschil tussen een alarm in huis en een alarm in een appartement?

Wat onderscheidt een alarmsysteem voor een huis van een alarm dat ontworpen werd voor een appartement? Het doel blijft in beide gevallen hetzelfde: de bewoners beschermen tegen het risico van inbraken of diefstallen. Een risico dat per definitie groter lijkt te zijn voor alleenstaande en individuele huizen.

Toch blijven appartementsgebouwen niet gespaard. Het kan dus verstandig zijn te kiezen voor een alarmsysteem dat aangepast is aan uw woning.

Een individueel huis loopt op het eerste gezicht een groter risico

Huizen staan vaak op een terrein dat rechtstreeks uitgeeft op de openbare weg. Soms is het terrein afgesloten of omheind, maar het gebeurt ook dat er geen muren of hekken aanwezig zijn.

In dat geval is een alleenstaand huis een interessant doelwit voor inbrekers. Naargelang de precieze configuratie van de plek kunnen ongewenste bezoekers op afstand de eventuele afwezigheid van de bewoners vaststellen en tot aan de achterdeur sluipen. In deze omstandigheden is het ook heel eenvoudig te profiteren van een slecht gesloten raam of een openstaande garage om het huis binnen te dringen en dingen te stelen.

De meeste alarmsystemen zijn dus in de eerste plaats ontworpen om te beantwoorden aan de noden van individuele huizen. Maar is het probleem echt zo verschillend voor wie in een appartement woont?

… maar ook appartementen vragen om bescherming

In een appartementsgebouw of –blok voelen mensen zich minder bedreigd door mogelijke inbraken of diefstallen. Hoe komt dat? Soms heeft het gevoel te maken met de aanwezigheid van een conciërge, een stevigere voordeur of een elektronisch slot. Ook het feit van naaste buren te hebben, zorgt ervoor dat appartementsbewoners denken dat ze minder risico lopen. Ze zijn geneigd aan te nemen dat dieven geen bijzondere reden hebben om eerder bij hen dan in de andere appartementen in te breken. Toch wordt er ook ingebroken in collectieve woonblokken.

Alarmsystemen voor appartementsgebouwen werken op dezelfde manier als die in huizen, aangezien de bewoners zich in beide gevallen willen beschermen tegen identieke risico’s. Het grootste verschil zit in het aantal geïnstalleerde detectoren en systemen. Zo zal de bescherming zich in een appartement concentreren op de voordeur en het balkon als dat er is, terwijl ze in een individueel huis de garage, de ramen en alle andere toegangen moet omvatten.

Er kan ook een verschil inzake de afstelling van het alarm bestaan tussen een huis en een appartement. Gebouwen kunnen bijvoorbeeld bepaalde regels inzake brandveiligheid opleggen, die niet bestaan voor een individuele woning.

Technologie