Technologie

HOE HELPEN DOMOTICA OUDEREN OM LANGER ZELFSTANDIG TE WONEN?

Hoe helpen domotica ouderen om langer zelfstandig te wonen?

Steeds meer ouderen kiezen ervoor om langer thuis te wonen in plaats van te verhuizen naar een verpleeg- of verzorgingstehuis. Zo behouden ze hun zelfstandigheid en vrijheid in een omgeving die hen vertrouwd is. Iedereen kent wel ouders of grootouders die zich in deze situatie bevinden of misschien herken jij jezelf hier wel in.

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat slimme technologieën die de kwaliteit van wonen en het comfort voor ouderen vergemakkelijken. Deze technologieën worden ook wel domotica genoemd.

Domotica voor ouderen kunnen we onderverdelen in verschillende categorieën, hier de belangrijkste:

Domotica voor comfort

Voorbeelden van domotica die het comfort verhogen zijn:

  • Zonweringen of gordijnen die automatisch naar beneden gaan wanneer de zon schijnt en terug naar boven gaan wanneer het begint te regenen.
  • Toiletten die automatisch doorspoelen.
  • Handige tijdschakelaars die ervoor zorgen dat het licht aan of uit gaat wanneer de zon onder gaat, wanneer je thuiskomt,… De Verisure SmartPlug is hier een voorbeeld van

Domotica voor veiligheid

Ouderen geven vaak aan dat ze bang zijn wanneer ze alleen thuis zijn. Ook hier helpen domotica om het veiligheidsgevoel te verhogen.

  • Dankzij een mobiele intercom kan je meteen zien wie er voor de deur staat wanneer iemand aanbelt. Op die manier vermijden ouderen dat ze ongewenste gasten binnen laten.
  • Op het vlak van brandveiligheid is het mogelijk om met één druk op de knop alle apparatuur in huis uit te schakelen. Zo is er bijvoorbeeld geen risico dat de kookplaat nog aan staat, waardoor onveilige situaties vermeden kunnen worden.

Domotica voor zorgverlening

Domotica spelen een belangrijke rol in de onafhankelijkheid van ouderen. De rol van zorgverleners evolueert en de werelden van wonen en zorg komen dichter bij elkaar. Enkele voorbeelden:

  • Er bestaan bewegingsmelders die een zorgverlener alarmen wanneer iemand gedurende een bepaalde periode niet beweegt.
  • Bij een Verisure alarmsyteem beschik je over een SOS-knop op het bedieningspaneel of op de NightControl, waarmee je onmiddellijk hulp oproept bij de meldkamer in geval van nood.
  • Via camera’s die je op afstand kan bedienen kan je ook een oogje in het zeil houden. Een voorbeeld is de SmartCam.

Hoe denk jij over domotica voor ouderen?

Technologie