Technologie

DE INBRAAKGEVOELIGHEID VAN DOMOTICA

De inbraakgevoeligheid van domotica

Steeds meer Belgen hebben een woning vol domotica. Dat is ook inbrekers niet ontgaan. Een inbraaktrend die we zien opkomen is dat inbrekers slimme producten hacken om hun slag te slaan.

Domotica kunnen ons leven aanzienlijk makkelijker maken. In de supermarkt de voorraad van je koelkast checken of je wasmachine vanop afstand aanzetten. Het aantal woningen uitgerust met domotica blijft steeds toenemen. En daar zijn dieven zich ook bewust van.

Dieven hacken je slimme producten

Een inbraaktechniek die opkomt is dat dieven domotica bij je thuis proberen te hacken. Veel consumenten vergeten namelijk om een nieuwe gebruikersnaam en paswoord in te stellen na de aankoop van deze producten. Dieven raadplegen de standaardhandleidingen van die producten en kunnen de standaardgegevens gebruiken om in te loggen op je wifi-netwerk.

Via dit netwerk zijn de mogelijkheden voor dieven eindeloos: ze kunnen bijvoorbeeld je bankgegevens terug vinden en je rekeningen leeghalen voor je het goed en wel beseft. Of ze kunnen de elektrische garagepoort van je woning openen en waardevolle zaken in je huis stelen.

Verander je paswoorden

Een belangrijke tip is dus om paswoorden van domotica meteen na de aankoop te veranderen. Kies een sterk en uniek wachtwoord.

Domotica vormen dus niet meteen een gevaar zolang je maar je gezond verstand gebruikt. Net zoals je je bewust moet zijn van de gevaren van het internet moet je dit ook zijn bij je slimme producten. Ter info, over de domotica van Verisure hoef je je alvast geen zorgen te maken. Elk product heeft een volledig unieke gebruikersnaam en een uniek en complex wachtwoord ? Onze producten communiceren niet via wifi maar via een radiokanaal beveiligd met encryptiesleutels.

Technologie