Technologie

SCHRIK INBREKERS AF MET SYNTHETISCH DNA

Schrik inbrekers af met synthetisch DNA

In de strijd tegen woninginbraken loopt er in Antwerpen een proefproject waarbij bewoners hun waardevolle bezittingen markeren met synthetisch DNA. Dit is een soort inkt die je enkel met een speciale lamp kan waarnemen. Bedoeling is om inbrekers preventief af te schrikken én om na een inbraak gestolen goederen terug aan de rechtmatige eigenaar te bezorgen.

Je bezittingen markeren
In een vorige blogpost kon je lezen hoe belangrijk het is om al je waardevolle bezittingen thuis te registreren. Dit zorgt ervoor dat je eigendommen sneller worden teruggevonden na een inbraak. Nog beter is om je bezittingen te merken of markeren: voorwerpen krijgen dan een specifiek nummer (zoals bijvoorbeeld je rijkregisternummer).

In het kader hiervan loopt er momenteel in een wijk in Borgerhout (Antwerpen) een proefproject: tientallen bewoners hebben hun waardevolle bezittingen gemarkeerd met synthetisch DNA (SDNA). Dit is een soort onzichtbare inkt die enkel zichtbaar wordt met een speciale lamp. Elk potje SDNA is uniek en kan dus gekoppeld worden aan een specifieke bewoner. Elke bewoner dient de spray aan te brengen op waardevolle eigendommen, of het nu gaat over objecten met een hoge materiële of emotionele waarde.

De voordelen van SDNA
Je bezittingen markeren met SDNA heeft verschillende voordelen:

  • In de buurt wordt er expliciet aangegeven dat de bewoners de spray gebruiken. Sommige bewoners geven dit zelfs aan op hun woning. Op die manier schrik je potentiële inbrekers af.
  • Het wordt voor inbrekers moeilijker om gestolen goederen door te verkopen. De kans is dus groter dat ze jouw wijk links laten liggen.
  • Het wordt gemakkelijker om je gestolen bezittingen na een inbraak terug te vinden. Doordat elk SDNA uniek is kunnen de goederen gemakkelijker gelinkt worden aan de rechtmatige eigenaar.

Het is niet de eerste keer dat synthetisch DNA wordt ingezet in Vlaanderen. In Dendermonde heeft men er al een dergelijk proefproject opzitten. Het aantal woninginbraken daalde tijdens de test met maar liefst 70%. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!

Technologie