Technologie

DE VOORDELEN EN NADELEN VAN DOMOTICA IN HUIS

De voordelen en nadelen van domotica in huis

Domotica en het concept van de “smart home” geraken meer en meer ingeburgerd. Het aantal woningen dat is uitgerust met domotica werd in 2015 geschat op 100 à 200 miljoen wereldwijd. Er wordt verwacht dat dit zal evolueren richting 500 à 700 miljoen in 2020. Volgens GFK Belgium vinden 71% van de Belgen de smart home interessant tot zeer interessant.
In mijn directe omgeving merk ik echter dat niet iedereen helemaal op de hoogte is van wat domotica precies inhouden. Zijn ze wel echt nuttig? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van domotica.

Wat zijn domotica precies?

De lampen die bij je thuis aangaan wanneer de zon ondergaat. De verwarming die je niet meer zelf moet programmeren maar die zich aanpast aan jouw levensritme. De gordijnen die automatisch opengaan wanneer het licht wordt buiten. Domotica is een overkoepelende term voor alle technologische toepassingen die je huis automatiseren. Veel domotica oplossingen kan je vanop afstand bedienen met je smartphone.

De voordelen van domotica

Meer comfort dankzij domotica

Met domotica verhoog je je wooncomfort aanzienlijk. Vanuit je zetel kan je eenvoudig verschillende acties ondernemen, zoals de rolluiken sluiten of de radio aanzetten. Dit is zeker een voordeel voor ouderen die slecht te been zijn en zo langer thuis kunnen wonen.

Meer controle over je woning dankzij domotica

Met domotica krijg je meer controle over je woning. Via je smartphone kan je je huis vanop afstand bedienen en controleren. De lamp in de living vergeten uit te doen? Schakel deze dan uit via je smartphone. Of blijf op de hoogte van het klimaat thuis: lees bijvoorbeeld de temperatuur of de luchtvochtigheid af op je smartphone. Zo blijf je altijd in contact met je huis, ook wanneer je niet fysiek aanwezig bent.

Energie en geld besparen dankzij domotica

Een ander voordeel van domotica is dat ze interessante besparingen kunnen opleveren. Zo kan je bijvoorbeeld al je elektrische toestellen in één keer uitschakelen en sluipverbruik voorkomen. Of de wasmachine treedt pas in werking wanneer het nachttarief actief is.

De nadelen van domotica

Duur

Uiteraard kunnen sommige domotica systemen gepaard gaan met een stevig prijskaartje. De opties zijn eindeloos maar zijn niet altijd even goedkoop.

Gedecentraliseerd

Er zijn veel verschillende leveranciers, merken en soorten van domotica. En daar ligt ook het nadeel. Want deze toepassingen zullen niet altijd perfect met elkaar communiceren. Hierdoor zal je vaak verschillende applicaties moeten beheren om je volledige woning te bedienen.

Tijdrovend

Vaak heb je enorm veel mogelijkheden op het vlak van domotica waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het vraagt dan ook wel wat tijd om het maximum uit elke domotica toepassing te halen.

Voor mij persoonlijk wegen de nadelen van domotica niet op tegen de voordelen. Uiteraard zijn sommige domotica niet meer dan leuke gadgets. Maar ze kunnen ook echt een meerwaarde voor je betekenen. De besparingen die domotica kunnen opleveren, zorgen er bovendien voor dat je investering snel is terugverdiend.

Technologie