Lifestyle

HOE BESCHERM JE JE HUISDIER(EN) ALS JE NIET THUIS BENT?

Hoe bescherm je je huisdier(en) als je niet thuis bent?

Niet iedereen staat er bij stil, maar huisdieren beleven thuis veel eenzame uren als hun baasjes gaan werken zijn of op uitstap zijn. Volgens cijfers van Euromonitor telt België 2 miljoen katten en 1,3 miljoen honden, en een groot aantal van hen staat er alleen voor bij een noodsituatie als brand of inbraak. We zetten graag enkele maatregelen op een rijtje die je kan nemen om je beestjes te beschermen als ze alleen thuis zijn, en wat te doen in geval van nood.

Tips om je huisdier veilig alleen thuis te laten

  • Laat huisdieren altijd achter in de buurt van een uitgang als ze alleen thuis zijn, op een plek waar de brandweer ze gemakkelijk kan vinden. Laat jonge huisdieren zoals kittens en puppy’s comfortabel achter in een grote doos, waar ze niet op elektriciteitsdraden kunnen kauwen of voor ander brandgevaar kunnen zorgen als er niemand anders thuis is.
  • Wees alert op brandgevaren waar je niet eerder aan dacht. Huisdieren gaan graag op onderzoek uit, en worden snel aangetrokken door voedsel dat op het fornuis staat te pruttelen. Het is niet ongebruikelijk dat huisbranden worden veroorzaakt door huisdieren.
  • Organiseer je woning veilig door kritisch te zijn op risico’s zoals een ovenknop die makkelijk in te drukken is, losse kabels en andere potentiële gevaren.

Wat in geval van brand of rook?

Houd het volgende in gedachten in het geval van brand of rook:

  • Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts als een huisdier verwondingen oploopt. Houd open wonden schoon en houd een vochtige doek tegen de wond tot u bij een dierenarts bent.
  • De rook en hitte die afkomstig zijn van brand kunnen grote schade veroorzaken aan de luchtwegen van huisdieren. De gevolgen van deze schade zijn lang niet altijd zichtbaar vanaf de buitenkant. Neem daarom altijd contact op met een dierenarts als een huisdier sneller ademt dan normaal, onregelmatig ademhaalt, rare geluiden maakt, een buikademhaling heeft of veel hoest. Sommige van deze symptomen kunnen pas een aantal dagen na blootstelling aan hitte of rook optreden.
Lifestyle