Lifestyle

Brandveilig de feestdagen door

Verisure

Voor kerstavond het fonduestel uithalen, de lichtjes van de kerstboom aanzetten en nog even wat kaarsen aansteken. De feestdagen zijn traditioneel een periode van gezellig samen zijn met familie en vrienden. Het is echter ook de periode waarin we de meeste woningbranden vaststellen in België. Daarom geef ik je enkele tips tegen woningbranden tijdens de feestdagen! Zo zet je geen domper op de feestvreugde en kennen je feesten een aangenaam én veilig verloop.

1. Bevochtig je kerstboom regelmatig

Niets maakt de kerstsfeer completer dan een kerstboom. Ben je fan van een echte kerstboom? Geef je boom dan regelmatig water. Een uitgedroogde boom is namelijk erg gevoelig voor brand. Kies bij voorkeur voor een kerstboom met kluit want deze droogt minder snel uit. Heb je een kunstboom thuis? Controleer dan of deze ontvlambaar materiaal bevat.

2. Wees voorzichtig met kerstverlichting

Test je kerstlampjes voordat je ze in de boom hangt en controleer de bedrading. Kies bij voorkeur voor LED-lampjes want deze geven minder warmte af én ze verbruiken minder. Zet je kerstverlichting uit voordat je gaat slapen of je woning verlaat.

3. Hang je kerstversiering veilig op

Slingers en andere versieringen kunnen je huis extra opfleuren tijdens de eindejaarsperiode. Kies bij voorkeur voor versiering die moeilijk brandbaar is. Zorg er ook voor dat de versiering niet in aanraking komt met apparaten waarvan de temperatuur kan verhogen. Denk maar een televisietoestel.

4. Zet kaarsen op een stevige ondergrond

Kaarsen maken de feesten extra gezellig. Zet ze op een vlakke ondergrond of in een stevige standaard. Plaats ze niet te dicht bij andere brandbare materialen, zoals bijvoorbeeld gordijnen.

5. Let op met je fondue of gourmet

Gebruik een elektrisch toestel voor je fondue of gourmet en zorg ervoor dat niemand over de draad kan vallen. Zet het toestel op een stevige en onbrandbare ondergrond. Houd een blusdeken klaar moest er een vlam ontstaan in je fondue of gourmet.

Lifestyle