Technologie

GECONNECTEERDE EN ZELFSTURENDE AUTO’S: OOK OP DE WEG WORDEN WE SLIMMER

Geconnecteerde en zelfsturende auto’s: ook op de weg worden we slimmer

Ik heb het op deze blog al gehad over domotica die je woning een stuk slimmer maken. De stad waarin je woont is misschien ook op weg een smart city te worden. Daarnaast zitten slimme of geconnecteerde auto’s in de steigers.  Verwacht wordt dat tegen 2020 90% van de auto’s geconnecteerd zullen zijn. Op Europees vlak wordt dit enorm aangemoedigd.  Geconnecteerde auto’s zijn de eerste stap richting volledig autonome of zelfrijdende auto’s.

Wat zijn geconnecteerde auto’s?

Geconnecteerde auto’s verzamelen met hun sensoren en technologieën data over uw rijstijl, trajecten,… Ze wisselen deze informatie vervolgens uit met hun omgeving, de verkeersinfrastructuur en andere wagens. Het doel: de verkeersveiligheid en het comfort voor autobestuurders verhogen.

De voordelen van geconnecteerde auto’s

Geconnecteerde auto’s kunnen ervoor zorgen dat het verkeer op onze wegen veiliger én milieuvriendelijker verloopt.  Geen overbodige luxe, gezien de huidige problematiek van files en verkeersongevallen.

Meer veiligheid
Je auto die automatisch stopt bij een noodgeval. Of die merkt dat je als chauffeur vermoeid bent. Die gevaren herkent en de rijomstandigheden in functie daarvan aanpast. Of een systeem dat bij een noodgeval automatisch de hulpdiensten verwittigt. Het zijn functionaliteiten die veel geconnecteerde auto’s al (gedeeltelijk) ingebouwd hebben. Meer diensten zullen toegevoegd worden om de verkeersveiligheid te verhogen.

Meer milieuvriendelijkheid
Je auto verzamelt ook steeds meer data over je rijstijl. De bedoeling: je hier bewust van maken waardoor je energiezuiniger zal rijden. Goed voor je tankbudget maar ook voor het milieu. Veel auto’s geven je ook al real-time de juiste verkeersinformatie mee, sporen preventief files op en stellen je de meest optimale route voor.

Meer comfort
Je smartphone en wearables connecteren met je auto: het is een evidentie geworden. Deze trend zal zich alleen maar voortzetten waardoor je niet alleen geconnecteerd bent met je smartphone maar ook met je volledige woning en kantoor. Entertainment- en informatiesystemen worden steeds uitgebreider. Je auto zal zo in een rijdend kantoor veranderen.

De toekomst: de zelfrijdende auto

Een auto zonder bestuurder? Het is nog toekomstmuziek maar er zijn toch al concrete voorbeelden en testcases gekend. Denk maar aan de ontwikkelingen die bij Google en Tesla gebeuren. De kans is groot dat je zelf al een auto hebt die volledig autonoom kan parkeren. Zullen zelfsturende auto’s volledig autonoom worden of toch nog een menselijke controle vereisen? Wanneer zullen zelfsturende auto’s onze wegen domineren? De toekomst zal het uitwijzen ?

Technologie