Huisbeveiliging

HOE INBRAAKGEVOELIG IS JOUW WONING?

Hoe inbraakgevoelig is jouw woning?

De ene woning is al aantrekkelijker voor dieven dan de andere, zo blijkt uit onderzoek. Het meest gegeerd zijn open bebouwingen mét omheining, vlakbij een drukke weg. Zeker als ze zwak beveiligd zijn. Hoe inbraakgevoelig is jouw woning?

 

Hoe groot is de mogelijke buit?

In een chique uitziende villa is de kans groter dat er meer te rapen valt dan in een bescheiden rijwoning. Een duur huis zit vast vol met dure spullen, zo redeneren inbrekers. Etaleer dure spullen daarom niet aan de ramen en zet de verpakking van je peperdure tv niet zomaar op straat voor de ophaalronde.

Om welk type woning gaat het?

Een open bebouwing is het meest gegeerd bij inbrekers. Hoe dat komt? Dat type huis is doorgaans gemakkelijker toegankelijk dan een halfopen of gesloten bebouwing en een appartement. Dieven breken het liefst binnen langs de achterzijde van een huis. Zo blijven ze uit het zicht voor buren en voorbijgangers.

Hoe goed is het huis beveiligd?

Stevige sloten, grendels en beveiligd glas werken ontmoedigend. De gemiddelde inbreker geeft het op als hij langer dan 3 minuten moet proberen om binnen te geraken. Een inbraakalarm heeft een nog groter afschrikeffect. In meer dan de helft van de gevallen laten indringers een gebouw met een alarm helemaal links liggen. Kies een degelijk systeem dat correct geïnstalleerd wordt, zodat inbrekers het niet meteen uitschakelen.

Kunnen we ongemerkt aan de slag?

Een omheining rond je huis houdt inbrekers niet altijd tegen. Het is soms zelfs een aanmoediging: eens ze over de omheining zijn, ziet niemand hen bezig en kunnen ze ongestoord hun slag slaan. Het inbraakrisico in huizen die voor minstens 2 buren zichtbaar zijn daalt met 50%. Je huis teveel afschermen voor de buren is dus niet altijd een goed idee. Om diezelfde reden worden er minder inbraken gepleegd in straten waar de huizen dicht bij elkaar staan en dus goed zichtbaar zijn voor buren en voorbijgangers.

Is er een makkelijke vluchtweg?

Woon je in een afgelegen doodlopende straat, dan hoef je niet meteen extra ongerust te zijn. Want, zo blijkt, dieven gaan het liefste langs in buurten waar ze gemakkelijk kunnen vluchten wanneer ze betrapt worden. Daarom zijn ze graag actief in buurten dichtbij snelwegen en langs grote gewestwegen.

Huisbeveiliging